災難 不會到此為止

災難 不會到此為止
(陳文茜)<2009/9/12蘋果日報>

2009年3月,哥本哈根召開一場IPCC氣候變遷的會議;這場史上聚集最多專家的氣候大會,不像科學家的聚會,而像宗教家的末日預言大會。
IPCC觀測結果,格陵蘭北極融冰比2005年高爾拍紀錄片時預測還糟;全球暖化2005年後特別劇烈,
即使停止所有工業活動,大氣層的二氧化碳仍將持續至少50年生命周期;2005年時原預估世紀末(2100年)海平面將上升50公分,但2008年修正為1公尺,提高一倍。


讀完中研院汪中和教授的哥本哈根會議報告,我走出辦公室,一名年輕人與我擦身而過,20來歲。他辛苦上班,只希求完美人生。算算還有30年,才到我的年紀。30年後2040年,地球是什麼?台灣面臨多少災難?他的人生在哪裡?

趙少康告訴我,他女兒有日告訴他:「我們這一代將會看到世界末日。」孩子的話令人疼惜。父母努力一輩子,只為給孩子幸福的將來。但我們「努力」愈多二氧化碳累積愈多;我們孩子,不要說幸福,連談將來都奢侈。

我們以為IPCC的警告太遠,扁案才是世紀大審;但真正的大審判來自大自然,被告就是追求工業成長的我們。

聖嬰現象才開始
末日不必等世紀末,已是現在進行式。7月以來的聖嬰氣候席捲全球,
8月27日重慶16小時一夜之間竟閃電11471次,比抗戰轟炸還厲害;
加州9月大火,希臘8月底乾旱;土耳其9月7日兩天內下了半年的雨量;
遼寧大旱,長江中游氾濫;莫拉克降下世紀雨量。
我主持的《文茜世界週報》周周均給觀眾至少一則難以置信的氣候災難故事,
自7月至今不墜。知情的孩子說,「我們活不下去了」;
茫然的孩子,當它僅是災難新聞。

氣候專家說,2009年聖嬰現象8月僅是開頭,10月才漸入高峰,年底達高點。
全球乾旱的地方更乾旱;下雨的地方動輒暴雨。歷史上人類每隔10年或數十年
出現聖嬰,但全球暖化後「聖嬰」成常態,因暖化不只導致海平面上升,也使海溫度上升,
聖嬰現象成為年年常態。
去年1月中國華南大雪,冰凍範圍之大,1949年以來罕見;
去年5月緬甸風災,災民佔總人口之半,奪走13萬條人命;
去年澳洲夏天高溫47度,破百年紀錄, 不到一年,聖嬰又來了。目前災情只是初步階段。

莫拉克對災民,一生難忘;但災難不可能到此為止。
中研院汪教授估計地球每增加1度,雨量平均增加6%;
台灣因地處北迴歸線,加上地形等因素,雨量將是世界均值15倍,會上升100%。
北極冰融海平面上升1公尺,台灣將失去11%土地,
台北成沼澤,台南、高雄將被淹沒。 在氣候專家的排名中,台灣、越南、孟加拉
、南太平洋、加勒比海皆列第一批氣候難民。台灣海拔100公尺以下無法居住。

人生其他的事,有一天我們都得放下。為你自己,更為你的孩子,關心一下地球。


作者為電視節目主持人

No comments:

Apakah dia “Enzim Sampah Dapur?”

Apakah dia “Enzim Sampah Dapur?”

Enzim Sampah Dapur adalah larutan/ramuan kampleks yang dihasilkan oleh penguraian sisa segar dari dapur (sayur-sayuran dan buah-buahan), gula (gula perang, gula jageri atau molasses) dan air. Warnanya perang tua/gelap dan tapai yang sangat masam manis. Enzim Sampah Dapur juga adalah cecair pelbagai guna dan penggunaannya meliputi kegunaan di rumah, pertanian, penternakan haiwan dan sebagainya.

Perubahan Persekitaran

Dari hari pertama anda mula membuat Enzim Sampah Dapur, proses pemangkinanny akan mengeluarkan gas ozon (O3), O3 boleh mengurangkan karbon dioksida (CO2) di dalam Atmosfera dan logam berat yang memerangkapkan kepanasan di dalam awan. Bahang kepanasan boleh dikeluarkan daripada Bumi, mengurangkan kesan-kesan rumah hijau dan kepanasan sejagat.

Enzim menukarkan ammonia kepada nitrat (NO3), iaitu sejenis hormone semulajadi dan bahan makanan untuk tumbuh-tumbuhan laut dan kehidupan laut.

Ketahuilah faedah-faedah muktahir bagi menyelamatkan Bumi ini adalah dengan menghasilkan enzim yang boleh dilakukan di dapur anda. Ganjarannya adalah kesejahteraan/kemakmuran Bumi.

• Menjimatkan wang ringgit
• Menukarkan sisa dapur kepada DIY pembersih rumah semulajadi
• Kegunaan yang pelbagai
• Pembersih rumah semulajadi, penapis udara, penyahbau busuk, racun serangga, ditergen, penjagaan badan, penjagaan kereta, baja organic dan sebagainya. Mengurangkan pencemaran.
• Gas Metan yang dikeluarkan daripada sampah dapur yang dibuang boleh memerangkap panas/haba 21 kali lebih banyak berbanding dengan CO2, yang juga penyumbang kepada pemanasan sejagat.
• Menapis air bawah tanah.
• Enzim yang mengalir di bawah tanah dengan secara semulajadi menapis aliran air sungai dan laut.
• Anti bacteria dan virus
• Antiseptic (pembunuh bacteria dan virus) semulajadi untuk rumah anda.
• Mencegah paip kumbah daripada tersumbat dan limbah.
• Mengeluarkan sisa yang terkumpul di dalam paip basin basuh tangan, sinki dan mangkuk tandas.

Langkah-langkah DIY ENZIM SAMPAH DAPUR

Resepi Penyediaan
1. Kontainer plastic kedap udara
2. Air
3. Sisa Dapur (sisa buah-buahan dan sayur-sayuran)
4. Gula- (Gula perang, molasses atau jageri)

Langkah 1
Isikan 60% container dengan air
Langkah 2
Isikan gula 10% daripada jumlah air
Langkah 3
Isikan sisa dapur sehingga 80% kandungan container
Langkah 4
Tutupkan container dengan ketat simpan sehingga 3 bulan (buka setiap hari untuk mengeluarkan gas bagi bulan pertama)

Ramuan Kadar
Gula 1
Sayur-Sayuran & Kulit Buah-buahan 3
Air 10

Berikut adalah kaedahnya
1. Gunakan container kedap udara
2. Larutkan gula dalam air, kemudian tambah sisa sayur-sayuran dan buah-buahan
3. Pastikan terdapat sedikit ruang udara di dalam kontainer untuk penguraian
4. Tutupkan dengan ketat
5. Pada bulan pertama, gas akan dikeluarkan semasa proses penguraian
6. Tolakkan sisa yang timbul ke bawah jika ada
7. Simpan di tempat sejuk, kering dan mempunyai pengudaraan yang baik. Jauhi daripada pancaran terus cahaya matahari. Biarkan penguraian berlaku sekurang-kurangnya dalam tempoh 3 bulan sebelum digunakan.